Blur

Project : Architecture interior + design
End: november 2013
Site : Bagnolet, 93

pictures courtesy Benjamin Boccas

Blur is therefore a transparent environment made up of spaces that never totally discloses its fragile privacy. It is formed of a continuous succession of concrete and glass symbolizing a period that combines work and pleasure in a single movement. On the ground floor the former boutique fronted by a shop window has been turned into a sitting-room/library with a storefront, directly connected to the specifically created garage: the owner is devoted to his motorbike, it is therefore no surprise that he has placed a mirror above his books to be able to keep an eye on his pride and joy from the comfort of his armchair! The bookshelves designed by Paul Coudamy are based on a wooden structure into which the architect has fitted pivoting metal boxes. The principle enables greater storage capacity and the façade is permanently redefined as books are sought out. There is a set of suspended boxes levitating between the ground and the ceiling, some inside and some outside. Metal and wood are repeated for the oak staircase connecting the ground floor and the first floor in an open-sided bespoke spiral, a natural upward surge into space. It forms a beautifully designed raw metal backbone to the building cutting a contrast with the vernacular tone. Lastly, the bathroom upstairs that Paul Coudamy has created combines both dry and wet areas. He has used a composite trompe l’œil partition in a permanent state of condensation as a border that will always be dry/wet. It is again continuity between two functions, spaces and visual impressions.